Kutup Işıkları Hakkında Bilgiler




            Kutup ışıkları kutuplarda görülen gece ışık görüntülenmesidir. Kutup ışıkları Aurora olarak da tanımlanmaktadır. Kutuplarda görülen ışık Aurora Borealis olarak bilinmektedir. Auro kelimesi şafak tanrıçası olarak bilinmektedir. Kutup ışıkları ekinoks aylarında görülmüştür. Herhangi bir alet olmadan da kutup ışıklarını görebilirsiniz. Kutup ışıkları güney yarımkürede de görülmektedir. Aurora australis adı verilmektedir. Kutup ışıklarına kuzey ışıkları olarak da adlandırabilirsiniz.

            Kutup ışıklarının oluşumu atmosfer ve güneş ile gelen yüklü parçacıklı rüzgârlarla etkileşmesi sonucu oluşmaktadır. Kutup ışıklarının ilk tarif eden kişi Galileo Galilei dedir. Kutup ışıkları farklı renklerden oluşmaktadır. Her şekli ve deseni iki kez görmek mümkün olmamaktadır. Rüzgâr olmayan bir günde oluşan kutup ışıkları olan Auroralar hafif seslerde çıkartmaktadır. Manyetik kutuplarda görülen Auroralar güneş sisteminin Jüpiter, Uranüs gibi diğer gezegenlerde de ışık oluşmaktadır. Kutup ışıklarının herhangi bir zararı yoktur.

             Kutup Işıkları Hakkında bilgi vermeye devam edersek, oksijen emisyon ve nitrojen emisyon olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Nitrojen emisyonlar mavi ya da kırmızı olarak ayrılır. Atom iyonize olduktan sonra yeniden elektron kazanmış olur bu yüzden mavi renk oluşmaktadır. Kırmızı ise yüksek enerjiden meydana gelmektedir. Oksijen emisyonlar ise Yeşil ya da kırmızıdır. Kutup ışıkları Aurora perde şeklinde batı doğu doğrultusunda uzanmış bir halde görülür. Manyetik bir alan olan çizgiler doğrusunda sıralanmış olurlar. Auroralar gözükmeden önce güneş koyu lekelere bürünmeye başlar.

            Daha sonrasında solar patlamalardan çıkan elektronlar, protonların atmosfer ile etkileşmesidir. Bu etkileşim sonucunda Auroralar parlak bir görünüm yaratır. Manyetik alan sonucunda Auroralar kutup bölgelerinden ekvatora doğru kaymaktadır. Çoğu kutup ışıkları kuzey ve güney enlemlerinde bulut ve çizgi sonuçlarında oluşmaktadır. Mor ve mavi olan azot atomları sonucunda ışımalara sebep olmaktadır. Kutup ışıklarının enerji miktarına göre rengin yüksekliği de atmosferdeki yüksekliğine göre bağlı olarak meydana gelmektedir.
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir