Basketbol Nasıl Oynanır?

Basketbol Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır
          
            Basketbol, beş kişiden oluşan iki adet takımın karşı karşıya geldiği bir spor müsabakasıdır. Dünya çapında popüler olan basketbol ilk kez 1891’li yıllarda Amerika’da bir spor eğitimi öğretmeni  Dr. James Naismith’in  ortaya çıkarılmış olduğu bir spor dalıdır. Takım oyunu şeklinde oynanan basketbolda amaç, yüksekliği 3.05 metre olan pota adı verilen çemberlerden topu geçirmektir. 

Basketbolda Kurallar
         
             Profesyonel olarak oynanan basketbol, beşer kişilik iki takımın karşılaşması şeklinde oynanır. Basketbol maçında belirlenmiş olan bir süre sonunda, diğer takımdan daha fazla sayı olan takım basketbol karşılaşmasını kazanmış sayılır. Basketbol maçı, hakem ve masa görevlileri tarafından belirli kurallar çerçevesinde kontrol edilir.

            Profesyonel basketbol maçının oyun süresi 10’ar dakikalık dört periyottan oluşur ve toplam oyun süresi 40 dakikadır. Oyunun durdurulduğu zamanlar, maç sonunda süreye eklenir ve süre uzatılır. Maç sonunda, her iki takımda aynı sayıya sahip ise maç uzatmaya gider. Oyun sırasında hücum eden takım 24 saniye içinde hücumu tamamlamak ve sayı elde etmek zorundadır. Aksi halde topun kullanım hakkı karşı takıma geçer. Basketbol topu potadan dönerse, hakem oyunu durdurmadığı müddetçe oyun devam eder. Herhangi bir takımın, topu potadan geçtiğinde hanesine sayı eklenir ve sayıyı kaybetmiş olan takım kendi yarı sahasında ki potanın arkasında bulunan çizginin arkasından topu oyuna sokarak oyunu başlatır. Bir oyuncu en fazla beş adet faul yapma hakkına sahiptir. Beş faulden fazla faul yapan oyuncu maçtan atılır ve oyuna geri dönemez. Oyuncuların yaptıkları fauller takımlarının faul sayısını etkiler. Bir takım dörtten fazla faul yaptığında, bundan sonraki faulleri rakip takımın serbest atış yapmasına sebep olur. Basketbolda topu kontrol eden oyuncu, rakip oyuncuya üstünlük sağlamak için el ve kol hareketleriyle rakip oyuncuyu engellerse, faul kararı verilir.

  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir