Van Kedisi Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?
Eski tarihlerden beri uygarlıkların birçok ruhaniyet atfettiği kedilerin, geçmişi oldukça tuhaftır. Birçok uygarlığın kutsal saydığı hatta taptığı bir canlı iken, sonraları şeytani özellikler atfedilerek işkenceye maruz kalmışlar, yakılmışlar, özgürlüğün simgesi olmuşlar, beyaz olanları temizliği ile bakireliği simgelemiş, siyah olanları da uğursuzluğu ve kötü ruhu. İnsanlığı ve medeniyeti yaradılışı ile etkileyen bu evcil hayvanlar insanoğluna en büyük cevabı ve cezayı yokluklarında hissettirmektedir.
Orta çağda Avrupa’da uğursuz sayılan ve cadılarla özleştirilmiş kediler görüldüğü yerde ciddi oranda bir katliama tabi tutulmuşlardır. Bu katliam neticesinde Fare nüfusu artış göstermiş şehirlerde mikrop saçmaya başlamışlardır. Zaten temizlik kültürü olmayan Avrupa medeniyeti farelerin yaydığı hastalık ve kedilerin olmayışı ile veba gibi büyük ölümcül hastalıklarla karşı karşıya kalmıştır. Fakat hurafelerden ve batıl inançlardan sıyrıldığımızda kediler güzellikleri ile insanoğlunu hep etkilemişlerdir. Bunlardan biri de Türkiye kökenli ve gözleri ile dikkat çeken kedi Van kedileridir.
Van kedisi ve Özellikleri
Van Kedisi Nedir Özellikleri Nelerdir diye sorduğumuzda söyleyeceğimiz ilk özellik Türkiye’nin Van bölgesine has ve iki göz renginin farklı olduğu bilgisidir. Van kedisinin göz rengi de üç çeşittir. Bunlar iki gözünde mavi rengi olduğu türler, iki gözünde kehribar sarısı veya gri tonlarında olduğu türler, bir gözün mavi bir gözün kehribar olduğu türlerdir. Mavi rengi turkuaz mavisidir. Kehribar renginin ise tonları değişebilir. Mavi gözlü Van kedileri de mavi gözlü uzun ipek kürklü, mavi gözlü kısa kadife kürklü olarak ikiye ayrılır.
İlk doğan Van kedilerinin göz rengi gridir. 25. Günden sonra gözleri renklenmeye başlar. 40 gün sonunda gözleri tamamen rengini alır. Kediler görme yetisi olarak insanlardan ve diğer bir sürü canlıdan üstün oldukları için kedide göz oldukça önemlidir. Van kedilerinin bu göz renleri farklı ve çok ilgi çekici karşılanmakta ve özel ırk yapma çabaları, neslini koruma çalışmaları üst düzeyde yürütülmektedir. Van kedilerinin bu özelliğine tıp dilinde defekt sendrom denir. Van kedileri arasındaki en fazla tür mavi sarı renk gözlere sahip türler oluşturur.