Uzayın Keşfi Hakkında Faydalı Bilgiler
Teleskopun icadı ile başlayan Uzayın Keşfi yolculuğu, gözlemevleri ile uzay araştırma merkezleri kurulmasına ve gelişen astronomiyle daha detaylı bilimsel çalışmalar yürütülmesine kadar uzanır. Edinilen bu bilgiler, insanoğlunun merakını dindirmek yerine daha da artırınca ise Dünya’nın dışına çıkma macerasına kapı aralanır. II. Dünya Savaşı sırasında geliştirilen füzelerin, bilimsel bir amaca hizmet ettiklerini söylemek hoş olmasa da uzaya ulaşmayı sağlayan yegâne araçların roketler olduğunu belirtmek gerekir.
Uzay Yolculuğu Nasıl Başladı?
Amerika ve Sovyetler Birliği’nin, aynı dönemde uzayın keşfi konusunda girişimlerde bulunmaları ile bu iki güçlü ülke arasında ciddi bir rekabet başlar. Savaş sonrası siyasi gerginlik ortamının da etkisiyle, söz konusu rekabet bir güç gösterisine dönüşür. İlk denemeleri başarısızlıkla sonuçlanan Amerika’nın aksine, Sovyetler Birliği, 1957’de Sputnik-1 adlı uyduyu uzaya göndermeyi ve yörüngeye oturtmayı başarır. Ardından 1961’de Vostok-1 adlı uzay aracını 89 dakika boyunca Dünya çevresinde dolaştırarak yine bir ilke imza atar. Bu araçta bulunan Rus Kozmonot Yuri Gagarin ise dünya dışına çıkan ilk insan ünvanını alır.
Ay’a İlk Ayak Basış
Amerika, Sovyetler Birliği ile girdiği yarışta öne geçmek için büyük bir hamleye ihtiyaç duyar. İşte bu hamle, Ay’a gitmek olacaktır. Ay’a ulaşmak adına Amerika tarafından başlatılan çalışmalar, ‘Apollo Projesi’ ismi ile yürütülür. Birçok test ve deneme uçuşu gerçekleştiren Apollo serisi araçlarının ardından sonunda amaca ulaşılır. Bu amaca ulaşan ilk uzay aracının ismi ise Apollo 11 olur. Apollo 11, Florida’daki uzay üssünden 16 Temmuz 1969\’da fırlatılır ve 20 Temmuz 1969 günü saat 21.17’de 384 bin km uzaklıktaki Ay\’a ulaşır. Komutan Neil Armstrong ve Komuta Modülü Pilotu Edwin Aldrin, saatler süren hazırlık ve kontrollerin ardından Ay yüzeyine inmeyi başararak dünya tarihinin efsane isimleri arasındaki yerlerini alırlar.