Göktaşı Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?
Uzaydan dünya atmosferine giren maddelere denir. Birçok madde dünya atmosferine girer fakat bunlar hızlı bir şekilde atmosfere girdikleri için erir, parçalanır ve toz haline girer bunlardan bir kısmı sadece dünya üzerine düşmektedir. Dünya var olduğundan beri oldukça fazla uzaydan madde düşmüştür. Türkiye de bulunmaktadır.
Göktaşı
Uzaydan yeryüzüne bir bütün halinde ulaşan cisimlerde bulunmaktadır. Bu maddeler kimyasal ve yer kabuğu ve kayaçları incelenmesi ile uğraşan bilim adamları ile incelenmesi sağlanmaktadır. Bu incelemeler ışığında yapısı olarak elimizde veriler oluşmuştur. Kimyasal yapı olarak ayrılmış bulunmaktadır. Kimyasal olarak üçe ayrılmıştır. Bunlar; taşsı (aerolit) , demirli (siderit), taşsı ve demirli (siderolit) olarak üçe ayrılmış ve astronomi açısından bize uzay hakkında bilgi akışına destek olmaktadır.
Kraterler
Uzaydan dünya atmosferine girerek atmosferde erimeyip veya toz haline gelip kaybolmayan maddeler yeryüzüne ulaşmaktadır. Yeryüzüne ulaşan bu maddeler yeryüzünde çarpma sonucu kraterler oluşturmaktadır. Yeryüzünde oluşan kraterlerin büyüklüğü ve derinliği çarpma hızına ve taşın ağırlığına göre değişmektedir.
Ticareti
Uzaydan dünyamıza gelen bu taşlar için alma isteği de çok fazladır. Binlerce yıl uzaktan ve dünyamıza gelmiş, erimemiş, toz haline ulaşmamış ve bu kadar zorluğa göğüs gererek dünyamıza ulaşmış bu taşı almak isteyen kurum kuruluşlar ve kişisel koleksiyonlarına katmak isteyen insanlar bulunmaktadır. Türkiye de bir dönem haberlere de konu olan uzaydan gelen taş satışını hepimiz izlemekteyiz. Tabi ki bu satış taşın cinsine göre, boyuna göre ve kilosuna göre ve nereden nereye kadar yolculuk yaptığına göre de, içinde bulundurulan elementlere göre de değişiklik göstermektedir. Dünya da en zor bulunan materyallerden biri olması da onu çok değerli ve kıymetli yapmaktadır ve paha biçilemez ücretlere satılması gerçekleşmektedir.