Balon Balığı Hakkında Bilgi
Tetraodontidae familyasının üyesi, bilimsel adı ”Lagocephalus sceleratus” olan balon balıkları tedirginliklere yol açıyor. Balon Balığı Hakkında son zamanlarda çıkan zehirlenme haberleri yüzünden insanlar daha temkinli davranıyor. Bu balıklar özel olarak avlanmıyor çünkü balon balığı eti zehirlidir.
Bulunduğu Coğrafya
Balon balıkları hayatlarını genel olarak Ege ve Marmara Denizleri ile Akdeniz’in yosunlu ve taşlı bölgelerinde sürdürürler. Suyun dibinde yatar ve başının üst tarafındaki gözleri sayesinde küçük avları ve başka balıkları avlar. Ortaya çıkış zamanları genellikle bahar aylarıdır. Özellikle Nisan ve Mayıs aylarına rastlar. Üremeleri ise Temmuz ve Eylül ayları arasındadır. Boyları 110 cm’ye kadar ulaşabilir, ağırlıkları da en fazla 7kg’dır.
Görünümü
Siyah, kahverengi gibi koyu renkli sırtları üzerinde koyu yeşil veya siyah noktalar vardır. Ama karın bölgeleri beyazdır. Yan taraflarında gümüş renkte ve şerit halinde çizgiler vardır. Bu özellikleri ile ayırt edilirler.
Zehirleri
Balon balıklarının, ”tetradoksin” adlı güçlü bir zehri vardır. Bu zehir kasların kasılmasına ve hatta felce yol açabilir. Rengi, tadı, kokusu olmayan bu zehir kurbağa balıklarında ve onların türlerinde bulunmaktadır. Bu zehri en çok yavrularını korumak için kullanırlar. Zehrinden ötürü yenilmezler ve avlanmazlar ancak Japonya’da bazı işlemler sonrası bu balık yemek için uygun bir hale getirilir.
Özellikle derisi çok zehirlidir ve onları besleme amacıyla da olsa hayvanlara da verilmemelidir. Zehir etkisini kusma, şok ve ani bir felç olarak gösterir. Yerli bazı balıkların nesli bu balıklar yüzünden tehdit altındadır. Ayrıca denize ağlarını ve oltalarını atan balıkçıların, ağa takılan balıklarını yemek için oltalarını-ağlarını kopardıklarından balıkçıların en büyük kâbusudur. Tehlikede olduğunu hissettiğinde, karşısındakini tehdit etmek için vücudunu şişirir. Böylece vücudundaki dikenler de dik bir konuma gelir. Böylece düşmanı eğer onu yutarsa, büyük bir acı hissedip onu ağzından dışarı çıkarır.