Çocuklar Neden Sınav Kaygısı Yaşar?

            Çocuklarda ki oluşan sınav kaygısı bireyin kendine öz güvensizliğinin dışa vurmasıdır. Çocukluğun erken yaşlarında aktarılmış olan en iyisi olma algısı zamanla okul çağında sınavlara endekslenir. 

Sınav kaygısının asıl sebebi nedir?

            Sınav kaygısının asıl sebebi günümüzde ki mevcut eğitim sisteminde bulunan sınav sisteminin eğitimin bir basamağı olarak değil de bireyin toplumda ki değeri olarak tanımlanmaya başlanması sonucu çocuğun kendini kanıtlama isteği kaygıya dönüşür. Bunun sonucunda ortaya çıkan algıyla birlikte gelen uzun süren okul saatleri ve yaşıtları ile girdiği rekabet çocuğun en ilkel dürtüsü olan kazanma isteğine iter. Bu da çocuğun gerek kaygıya gerekse başka olumsuz koşullar içinde kalmasına sebep olur.

Ailenin rolü nedir?
            
            Aile çocuğa sınav süreci boyunca sınavdan daha değerli olduğunu hissettirmeli ve sınavın olumsuz sonuçlarının da olabileceğini çocuğa hatırlatmalıdır. Çocuğun ebeveynlerine yük olmadığını ve sevildiğini anlamasını sağlamak bu kaygının hafiflemesinde büyük rol oynar.  Anne çocuk ilişkisinin en hassas olduğu konulardan biri olan sınav kaygısı konusu basit gibi görünse de özellikle ergen psikolojisinde birçok araştırmaya ev sahipliği yapmıştır. 

İlerleyen kaygının sonuçları nelerdir?

            İlerleyen kaygı gelecek dönemlerde depresyona dönüşebilme ihtimali olan bir ruh halidir. Başta Asya ülkeleri olmak üzere birçok çocuk bu dönemlerde intihar yöntemine başvuruyor. Yetersiz olduğunu hisseden çocuklar çareyi hayatına son vermekte buluyor. İlerleyen çocukluk yaşlarında ergenlik döneminin başlaması ile de çocuklar için kalıcı hasar bırakır hale gelir. Zira birey topluma kabul edilmesi için sınavları birer araç olarak görüp, ergenliğin başlarında düşen öz güvenini ve alt benliğini tatmin etme arayışına girer. Bunun sonucunda ise kaygı manik depresyona dönüşür ve kimi zaman psikolojik tedaviye ihtiyaç duyulur. Çocuğun ilerleyen dönemlerde ki bu davranışlarının ilerlemesini durdurmak adına uzmanlarla görüşülmeli ve gerekli yardımlar yapılmalıdır.
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir