Mantar Çorbası Nasıl Yapılır?

 Mantar çorbası, hem çok lezzetli hem de yapılışı kolay bir yemek olması açısından en çok tercih edilen çorbalardan bir tanesidir. Üstelik mantar protein açısından da gayet zengin bir besindir. Siz de bu kolay ve besleyici yemek tarifi ile sofralarınızı bir ziyafete çevirebilirsiniz.
​​
Mantar Çorbası İçin Gerekli Malzemeler​​​​​

2 tane domates

500 gram mantar

20 gram tereyağı

1 tane kuru soğan

200 mililitre süt

1 litre su

1 fiske tuz, 1 fiske karabiber

Yarım demet dereotu

30 gr un

1/4 su bardağı zeytinyağı

Mantar Çorbası Yapım Aşamaları
 
 
Öncelikle mantarlarımızı güzelce temizlememiz gerekiyor. Bu çok tartışmalı bir konudur. Yemek tarifine geçmeden önce bu konuya bir açıklık getirmek gerekiyor. 

Mantar Nasıl Temizlenmeli? 

 Aldığımız birçok şeyi su ile temizlemeye alışkınız. Ancak bu defa mantarları kesinlikle su ile temizlemememiz gerekiyor. Sebebi ise mantar yapısı gereği süngere benzer ve su ile temas ettiğinde suyu içerisine hapseder. Suyla beraber üzerindeki zararlı maddeleri ve kirleri de içerisine çeker. Bu yüzden yapmamız gereken şey mantarı yıkamadan temizlemektir. Bunu yapmanın birden fazla yolu mevcut. 

1.yöntem: Silerek Temizlemek

Mantarlarımızı temiz ve kuru bir bez veya kağıt havlu ile nazikçe silerek temizleyebiliriz. Yalnız burada dikkat etmeniz gereken nokta her mantarda aynı havluyu kullanmamanızdır. Bir mantarı sildikten sonra diğerine geçtiğinizde önceki sildiklerinizin üzerindeki toz, toprak vb. kir ve kalıntıları diğerine bulaştırmamak için buna dikkat etmelisiniz. 

2.yöntem: Mantarları Tek Tek Ayıklamak

 Bu yöntemde mantarları saplarından ayırıp üzerindeki zarı ince bir bıçak yardımı ile soyarak temizleyebilirsiniz. Mantarlarımızı temizlediğimize göre şimdi yemek tarifi için yapmamız gereken diğer adımlara geçelim. 

 Temizlenen mantarlar ince ince doğranarak bir kaba alınır. Ardından soğanı mümkün olduğunca küçük doğrayarak bir kenara ayırılır. Domateslerimizin kabuklarını soyduktan sonra dörde bölüp içerisindeki çekirdekli kısımlar ayıklanır. Bu yönteme konkase denir. Bunu yapmamızın sebebi domatesler sulu kısımlarıyla kullanılır ise bu, çorbada bir su fazlalığı yaratacaktır. Konkase domatesler küçük zar biçiminde doğranır. Daha sonra dereotu da ince ince kıyılır. Malzemeleri doğrama aşamasından sonra pişirme aşamasına geçebiliriz. Çorbamızın iki aşamalı pişirme yöntemi bulunmakta. 

​​​​​​1.Aşama: Çorbanın Meyanesinin Hazırlanması 
 
 
Bir tencereye tereyağı eritilir. Üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edilir. Tereyağı ısındıktan sonra un ilave edilir. Un, çiğ kokusu çıkana kadar güzelce kavrulur. Kavrulan una 800 ml su ilave edilir. Su oda sıcaklığında olmalı. Ardından 1 su bardağı süt eklenir. Kaynamaya bırakılır. 

2.aşama: Sebzelerin Sotelenmesi

Soteleme işlemi yüksek ateşte olmalı. Tava iyice ısıtılır. Isıtılan tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edilir. Doğranan soğanlar tavaya alınır. Soğanlar rengini değiştirdikten sonra mantarlar ilave edilir. Mantarlar suyunu salıp çekinceye kadar soteleme işlemine devam edilir. Bir yandan da kaynamaya bırakılan meyane ara ara karıştırılmalıdır.  Mantarlar piştikten sonra domatesler ilave edilir. Domatesler de piştiğinde tavadaki malzemeler kaynayan meyaneye ilave edilir. Eğer çorba çok koyu ise isteğinize göre sıcak su ilave edebilirsiniz. Çorba kaynadıktan sonra altı kapatılır ve kıyılan dereotu ilave edilip karıştırılır. 

​​​​​​
 
​​​​​

​​​​​
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir