Thomas Edison Kimdir?




            İngiliz yazar ve hukukçu olan Thomas, bir Rönesans filozofudur. ”Ütopya’’ kavramını ortaya atan ilk düşünürdür. Ahlakın politikadan ayrılmasını eleştirmektedir. En önemli eseri Ütopya’da, özel mülkün bulunmadığı ve her şeyin ortak paylaşıldığı bir dünya görüşünü savunan Thomas, hükümdar kavramının var olmadığı bir dünyayı tasvir etmektedir. Thomas’a göre birey ve toplum yaşamındaki bencilliğin yok olması için ortak mülkiyet şarttır. İnsan her zaman hata işlemeye meyilli bir varlıktı ve bu yüzden amaç kötülüğü gidermek değil de azaltmak olmalıydı. Birçok dilde çevrisi olan bu kitap sayesinde Thomas yeni bir edebiyat türünün öncüsü olmuştur. Günümüzde Thomas eserleri, özellikle Ütopya eseri birçok akademik alanda değer görmekte ve okutulmaktadır.

Thomas’ın Hayatı

            Thomas, 1478’de Londra’da doğdu. 8 yaşında St. Anthony okuluna, 14 yaşında Oxford’a gönderildi. Bu okulda Latince ve Yunancasını ilerletmiş ve Oxford’da Yunanca ve felsefeyle ilgili çalışmalarını sürdürmek istemiştir. Fakat babası onu kendi mesleğine yönlendirerek, 1496’da New Inn ve Lincoln’s Inn’de hukuk öğrenimi alıp 1501’de baroya girmiştir. Aynı zamanda 4 yıl boyunca da bir manastırda çalışmalarına devam etmiştir. 1518’de kralın hizmetine girmiş, Londra’nın iki yönetici yardımcısından biri olmuştur. 1529-1532 arasında krallık başdanışmanlığı yapmıştır. Kral VIII. Henry’yi İngiltere Kilisesi’nin başı olarak tanımadığı için boynu kesilerek öldürülmüştür. 

Eserleri

            Platon’un Devlet adlı kitabından etkilenerek yazdığı ve en ünlü eseri Ütopya’dır. İngiliz tarih yazıcılığının ilk yapıtı olarak, Kral III. Richard’ın Tarihi adlı kitabı vardır. Hapiste bulunduğu sürede kaleme aldığı Hıristiyan edebiyatının başyapıtlarından biri olan kitabı ise Acıya Karşı Bir Yatıştırma Diyaloğu’dur. Thomaas’ın diğer eserleri ise, Deliliğe Methiye, Deliliğe Övgü, Martin Luher’e Karşı Yedi Sav, Luther’e Yanıt, Heretik Görüşler Üzerine Bir Diyalog, Tyndales’in Yanıtlarına Tekzip, Savunma, Fatih.
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir