İlk Türk Pilot Kimdir ve Nerelidir?
İlk Türk pilotu olan Vecihi Hürkuş aynı zamanda ilk uçak tasarımcısı ve üreticisi olmasından Türk havacılık tarihinin önemli isimlerinden biri olarak tarihe ismini yazdırmış bir isimdir. İlk yerli uçağını üreten isim şeklinde genel kültür olarak karşımıza çıkan bir sorudur.
Vecihi Hürkuş’un Hayatı
6 Ocak 1896 İstanbul doğumlu olan Vecihi Hürkuş I. dünya Savaşına katılmış ve savaşta gazi olduktan sonra İstanbul’a dönüp Yeşilköy’de tayyare mektebine girmiş ve bir pilot olarak buradan mezun olmuştur. Tayyare ile ilk savaş sahnesinde Ruslara karşı savaşmış ve başarılı bir bombardımanın yanı sıra tarihe aynı zamanda ilk Rus uçağını düşüren isim olarak tekrar geçmiştir. Bu sürecin ardından Ruslara esir düşen Vecihi Hürkuş Hazar denizinin Azerbaycan kanadında ki Nargin adasından yüzerek İran’a kaçmış yurda dönerek tekrar Yeşilköy’de ki 9. Harp Tayyare Bölüğü’nde görev almıştır.
Vecihi Hürkuş, kırmızı şeritli İstiklal Madalyası almış ayrıca TBMM tarafından üç defa takdirname verilmiştir. Vecihi Hürkuş Üç takdirname verilen tek kişi olarak bilinir.
Aldığı Cezalar
1923’te ganimet olarak Yunanlardan elde ettiği motorlardan yararlanarak ilk Türk uçağını imal eder 28 Ocak 1925 VECİHİ K-IV ismini verdiği uçağını uçurur ve ödül alacağı alana iner. Ancak ödül beklerken havacılıktan anlayan kimsenin bulunmaması sebebi ile izin alınacak bir merciinin bulunmadığı gerekçesi ile ceza alır.
Türk Hava Kurumu 1937 de mühendislik eğitimi alması için Almanya’ya mühendislik okuluna gönderilen Vecihi Hürkuş 1939 yılında ülkesine dönünce iki yılda mühendis olunmasının imkansız olduğu gerekçesi ile uçak mühendisi ruhsatı verilmemiştir.
1954’te kurduğu ilk sivil hava yolu şirketi kaza, kaçırma ve sabotaj gibi gerekçelerle şirket uçuştan men edilir.
Ölümü
16 Temmuz 1969 tarihinde Gülhane Askerî Tıp Akademisi Hastanesi’nde hayata veda etmiştir.