Güzel Konuşma Nasıl Kazanılır?

Etkili ve güzel konuşma yeteneği herkesin arzu ettiği bir beceridir. Herkes etkili konuşmalar yapmak ister, toplum önünde ya da ikili ilişkilerde güzel konuşmak kişinin kendini ifade edebilmesi için gereklidir. Bazılarımızda bu doğuştan var olan bir durumdur ancak bazı kişiler nasıl konuşacağını bilemez, tabiri caizse iki kelimeyi bir araya getirmekte zorlanırlar, kişisel gelişim seminerlerine katılırlar ancak güzel konuşmak çokta zor değildir, birkaç ipucu ile herkes etkili ve güzel konuşmayı başarabilir. Bu sayede kendinizi açıklamakta zorluk çekmezsiniz ve çevrenizdeki insanların sizi dinlemesini sağlarsınız.

Türkçeyi doğru kullanmak

Elbette güzel konuşmanın başında Türkçeyi iyi bilmek gelir, ne kadar vurgulayıcı konuşursanız konuşun eğer kelimelerin telaffuzlarını, ağızdan nasıl çıkması gerektiğini bilmiyorsanız ortaya tuhaf bir konuşma stili gelir. Bu yüzden önce kelimeleri ve dilin temel bilgilerini öğrenin, güzel konuşacağım diye hızlı konuşmaya çalışmayın, kelimeleri yutmayın, tane tane konuşun ve dedikleriniz karşı tarafa doğru bir şekilde ulaşabilsin. Kelimeler arasında boşluk bırakın, bazı kelimeler hafif uzatma ister örneğin, alim kelimesindeki a harfi hafif uzatılarak okunur. Bu tür kurallara dikkat edin.

Konuşma egzersizleri yapın

Diksiyon kursuna hiç gittiyseniz bu egzersize şahit olmuşsunuzdur, konuşurken en önemli organımız olan ağzın birkaç hareketle daha esnek olması sağlanabilir. Bunun için dudaklarınızın arasına bir kalem koyun ve bu şekilde konuşmaya çalışın, özellikle zor kelimeler tercih edin. Bu sayede ağız ve dudak kaslarınız daha iyi çalışacak ve konuşurken zorlanmayacak, takılmayacaksınız. Buda elbette güzel konuşmada oldukça etkilidir. Ağzınıza kalem alıp haberleri tekrar edin, bunu düzenli olarak yaparsanız dudak tembelliğinden kurtulmuş olursunuz.

Tekerleme söyleyin

Güzel konuşmadaki en etkili yöntem dudak tembelliğinden kurtulmaktır, bunun için ağza kalem almak dışında düzenli olarak tekerleme söyleyebilirsiniz. İlk başlarda zorlanabilirsiniz ancak söyledikçe dudak kaslarınız açılacak ve daha rahat söylemeye başlayacaksınız. İlk önce kolay olanlardan başlayın sonra zorlaştırın, yavaş yavaş alışacak ve hem düzgün cümleler kuracak hem de konuşurken takılmayacaksınız.

Ses tonuna dikkat

Güzel konuşmak elbette sadece düzgün cümle kurmak, kelimeleri doğru telaffuz etmekten geçmez. Ses tonunu ayarlamakta çok önemlidir. Ne çok yüksek sesle konuşun nede sesiniz çok kısık çıkmasın, ortasını bulmaya çalışın. Herkesin ses desibeli farklıdır ancak bunu bir şekilde özellikle ortamına göre ayarlamayı becerirseniz güzel konuşmayı başarabilirsiniz.

Kelime haznenizi genişletin

Sadece birkaç kelimeyle sınırlı kalmayın, farklı yerlerden yeni kelimeler öğrenin. Hem modern zamandan hem de eski Türkçeden kelime bilirseniz daha akıcı ve hoş bir konuşmaya sahip olursunuz, her konuya farklı bir kelime bilin. Kelime haznesi zayıf olan kişiler konuşurken ee, şey gibi kelimeleri çok kullanır ve buda akıcı konuşmayı etkileyen en kötü unsurlardan birisidir. Konuşmak için konuşmayın, güzel kelimeler seçerek kısa ve öz tutun.

Vurguyu doğru yere yapın

Vurgu yaparak konuşmak güzel konuşmanın parçalarından biridir ancak doğru yere vurgu yapmak önemlidir, genelde kelimenin son harfleri daha baskın olarak söylenmelidir.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir