ALES Sınavı Ne Zaman Yapılır?




ALES Nedir?

            Akademik Personel Lisansüstü Eğitim Sınavı yani kısa ALES, yüksek lisans yapmak isteyen her lisans öğrencisinin girmek zorunda olduğu bir sınavdır. Bu sınav her yıl güz ve bahar dönemi olmak üzere 2 defa Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılmaktadır. Bu sınava genel olarak öğretim elemanı olmak isteyen lisans mezunu öğrenciler girmektedirler ve kariyerinde yükselmek isteyen kişiler tarafından da bu sınav tercih edilmektedir.

Sınavın Özellikleri Ve Başarı Koşulları Kısaca Şu Şekilde Anlatılabilir;

            Bu sınavda, başarılı olmak isteyen adaylar sınavdan en az 70 tam puan almak zorundadırlar. Sınavdan 70 puan ve üzeri alan adaylar, yurt içi veya yurt dışındaki farklı kültürel eğitim kurumlarına yüksek lisans veya doktora eğitimi yapmak için başvurabilirler. Ülkemizde yüksek lisans yapmak isteyen adaylar bunun için bir de yabancı dil sınavına (YDS) girmek zorundadırlar. 

Sınavın İçeriği İse Şu Şekilde Özetlenebilir; 

            Sınava giren adaylar alanlarına göre 150 soru cevaplamaktadırlar. Sayısal ve eşit ağırlık mezunu adaylar, sınavda Sayısal 1, Sözel 1 ve Sayısal 2 bölümlerini, sözel mezunu öğrenciler ise Sözel 1, Sayısal 1 ve Sözel 2 testlerini çözeceklerdir.

            ALES ülkemizde her yıl sabah 9.30’da başlayıp 3 saat kadar sürmektedir. Bu yıl ülkemizde sınavın tarihi ilkbahar dönemi için 6 Mayıs, sonbahar dönemi için ise 18 Kasımdır.

Sınavda Başarı Şartı İse Şu Şekilde Anlatılabilir,

            Her üniversitenin kendine göre taban puanları değişmekle birlikte ülkemizde genel olarak sınavda 70 ve üzeri puan almak gerekmektedir. Bu sınav genelde zor olarak görülmemekle birlikte doğal olarak kişiden kişiye göre de zorluğu değişebilmektedir. Sınavın geçerlilik tarihi ise yaklaşık 3 yıl olmakla birlikte bazı kurumlara göre bu süre kısalabilmekte ve uzayabilmektedir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir