Öğrenciler İçin Pratik Yemek Tarifleri
Öğrenci olmak, sadece uğraşılan zorlu derslerin olduğu bir ortam değil aynı zamanda fizyolojik bir ihtiyaç olan yeme-içme yani beslenme sorumluluğunun da ortaya çıktığı bir dönemdir. Hem maddi açıdan hem zamansal açıdan öğrenciler, pratik yemek arayışına girerler. Yemeklerin yapımında püf nokta ve malzeme sayısı ne kadar azalırsa öğrenciler için yemek yapmak o kadar kolaylaşır.
Öğrencilerin genellikle bir yemek yaparken aradığı kriterlerin en başında zaman açısından daha kısa sürede hazırlanabilecek yemekler yer alır. Dışarıdan yemek söylemek zaman kavramının en az ihlal edildiği bir durumdur ancak bir öğrencinin kısıtlı harcamaları arasında ayda yalnızca birkaç sefer gerçekleştirebileceği bir seçenektir. Hazır gıdaların lezzetinin yanında, beraberinde getirdiği olumsuz sağlık koşullarının da olması öğrenciyi bir süre sonra bu alışverişlerden uzaklaştırır ve sağlıklı ev koşullarında yapılan yemek tariflerine yönlendirir.
Maliyeti uygun ve yapımı kolay olan tarifler vardır ancak bazı tarifler evdeki imkânlara göre öğrenciler tarafından yeniden düzenlenebilir. Elde olan malzemelerle bu tarifler değiştirilir. Bazı eksik malzemelerin olmaması durumunda dahi hazırlanabilir yemek tarifleri bulmak mümkündür. Bu konuda öğrencilerin yemek listelerinde yer alan birkaç pratik tarif aşağıda verilmektedir.
Öğrenci İşi Tavuk Kullanılmadan Hazırlanan Basit Tavuk Suyu Çorba:
Hem sağlıklı hem de yapımı pratik olan bu çorba için gerekli olan malzemeler: 1 litre(5 su bardağı) soğuk su, 1 su bardağı arpacık şehriye ya da evinizde varsa erişte, 2 adet tavuk bulyon, istenilen ölçüde nane, kimyon, tuz, karabiber.
Yapılış aşamasında: 1 litre su ve tavuk bulyonlar tencereye alınır. Bulyonlar eriyinceye kadar su içerisinde iyice karıştırılır. Su kaynamaya başladığında arpacık şehriye ve baharatlar eklenir. Şehriyeler yumuşayıncaya kadar pişirilmeye devam edilir. Servise hazır.
Öğrenci Usulü Fellah Köftesi:
Malzeme sayısı az olan bu tarif için gerekli olan malzemeler: 1 su bardağı köftelik bulgur, yarım su bardağı un, 1 adet yumurta, 1 buçuk yemek kaşığı salça, tuz, kimyon, karabiber, pul biber. Üzeri için ise sarımsaklı yoğurt.
Yapılış aşamasında: Bulgur, kaynamış olan yarım su bardağı suyla demlenir. Islanınca bütün malzemeler bulgurun içerisine eklenip elle yoğurulur. Ardından yuvarlak şekiller yapılıp üzerine parmakla basılarak çukur açılır(çanak gibi). Hazırlanan şekiller tuz katılmış olan suda haşlanır. Haşlanan köfteler kevgirle süzülür. Sonra salça, tuz ve yağ ile sos yapılıp hazırlanan sosa köfteler karıştırılır. Üzerine tercihe göre sarımsak eklenmiş yoğurt ile servisi yapılır.
Kıymasız Öğrenci Köftesi:
Kıyma katılmadan hazırlanan bu tarifin malzemeleri: 1 adet bayat ekmek, 2 yumurta, çeyrek kalıp peynir, kekik, nane, pul biber, karabiber, tuz.
Yapılış aşamasında: Öncelikle bayat ekmek bir kabın içerisinde ufalanıp, parçalanır. Sonra ufalanmış ekmek hafif su ile ıslatılır. Çok fazla su konulursa cıvık olabilir bu yüzden suyu yavaş yavaş kıvam alana kadar yoğurarak koymak sizin için daha kolaylaştırıcı olacaktır. Ardından yumurtalarla birlikte de yoğurulup peyniri ve baharatı eklenir. Hazırlanan köfteden elle parçalar koparılıp yuvarlanır ve yağda kızartılır. İsteğe göre yoğurt ile servis edebilirsiniz.
Salçalı Baharatlı Ekmek Kavurması:
Ana malzemesi ekmek olan bu tarif için malzemeler: 1 adet bayat ekmek, 1 adet kırmızıbiber, 1 tatlı kaşığı salça, 2 yemek kaşığı katı yağ, kekik, pul biber, tuz, isteğe göre 2 adet yumurta.
Yapılış aşamasında: Bayat ekmekler küp şeklinde doğranır. Varsa Büyük bir tavada katı yağ eritilir ve evinizde bulunuyorsa biraz zeytinyağı da eklenir. Kırmızı biberler doğranır ardından yağda kavrulur. Biberler kavrulurken salça ilave edilip kavurmaya devam edilir. Ekmekler de bu karışıma eklenir. Karıştırırken üzerine su serpilmesi yararınıza olacaktır ama ekmekler çok kuru ve nemsiz değilse çok fazla su kullanmaya da ihtiyaç yoktur. Son olarak baharatlar eklenir, kızarana kadar karıştırılır, ocaktan alınır.