İnsan Beyni Ve Teknoloji
Organizmamızın işlevlerini denetleyen duyum ve bilinç merkezi olan beynimizin olağanüstülüğünün farkında olduğumuz pek söylenemez aslında. Matrix filminden hepimizin haberi vardır. Yapay zekâdan esinlenilen filmde esasen insan beyninin bir kopyası oluşturulmuştur. Bu film insan beyninin ne kadar etkileyici olduğunun göstergesidir. İnsan Beyni Ve Teknoloji arasındaki ilişki ne o zaman? Peki,
’Teknoloji insan beni için kötü müdür, yoksa tam tersi etki mi yapmaktadır?
Teknoloji insan beynini ele geçirmeye mi başlıyor dersiniz?
Teknoloji insan beynini bağımlı hale mi getiriyor?
Teknoloji denince akla ne geliyor?
Teknolojiyi neden kullanırız?’ gibi sorular sizde de merak uyandırmıyor mu?
Teknolojiyi yoğun olarak kullanmakla ilgili yapılan araştırmalar hala çok yeni. Araştırmalara göre teknolojiyi çok aktif kullanan insanlar görsel bilgiyi çok daha çabuk algılıyor. Bu belki de teknolojinin üzerimizdeki tek olumlu etkisi. Olumsuz etkileriyse: duyularımızı ve insan kimliğimizi yanlış yönde etkilemesi, beyin faaliyetlerimizi durdurması, bizi bağımlı yapması, dikkatimizi dağıtması bla bla blaaa….. Bu sonu gelmeyen bir’ liste gibi uzar gider.
Beynimize bu kadar zarar veren bu şeyin neden bağımlısı haline geliyoruz o zaman?
İşimiz gereği teknolojiyi tercih etmek zorunda kalıyoruz. Arkadaşlarımız için sosyal medya hesaplarına üye oluyoruz. Ve dürüst olmak gerekirse her gün, her saniye kendini yenileyen bu şeye karşı koyamıyoruz. Kendimizi kandırmaya devam ediyoruz. Belki de silkinip kendimize gelmenin vakti gelmiştir.
Evet, teknolojiyle iç içe yaşamamız gerekiyor, teknolojiden yararlanabilmeyi bilmemiz gerekiyor ama bunları bağımlı hale gelmeden yapabilmek işin olayı. Mesela arkadaşlarınızla kanlı canlı olarak vakit geçirin, son imkânınız görüntülü konuşma olmadıkça. Teknolojiyi vakit öldürme aracı olarak kullanmayı kesin.
Sinir sisteminizi tehdit eden bu sanayi uygulamasından vazgeçin demiyorum çünkü vazgeçmek için fazla albenili ama en azından biraz daha uzaklaşmayı ve birinci tercihimiz yapmamayı deneyebiliriz. Başka şeylere şans vermenin vakti geldi de geçiyor çünkü.