Çocuktaki Öz Güveni Arttıran Etkenler Nelerdir?

            Bir bebek doğduktan sonra yürümeyi öğrenir. Sonrasında koşmayı öğrenir. Yürürken veya koşarken engellere takılır. Peki, bu engelleri nasıl aşar?
     
            Doğduğunda annesine ve babasına muhtaçtır. Onlar olmadan ihtiyaçlarını karşılayamaz. Onlar sayesinde yürümeyi öğrenir. İnsanları onların yardımıyla tanır, çevresini gözlemler. Öğrenim hayatı boyunca pek çok şeyi ebeveynlerinden öğrenir. Kısacası düşe kalka büyür. Büyüdükçe kendi hayatına yön vermeye başlar.

            Her şeyi tek başına yapmak ister. Ancak, annenin ve babanın her an onun arkasında durması, düşecekmiş gibi tedirgin olması birey açısından zararlıdır. Bir anne ve baba tabii ki de evladının arkasında duracaktır, ona her zaman destek olacaktır. Fakat evladının da kendi ayakları üzerinde durmasına izin vermelidir. Bunu da ancak evladının yaptığı işlerde onun manevi anlamda yanında olarak yapabilir.

Çocuktaki öz güveni arttıran etkenler nelerdir?
   
            Anne ve baba her şeyden önce evladına sorumluluk duygusunu aşılamalıdır. Her zaman duygu ve düşüncelerini ifade etme olanağı vermelidir. Sosyalleşmesi için katkı sağlamalıdır. Başarı duygusunu güçlendirecek aktiviteler yaptırmalıdır. Başarı duygusunu tattırmak için evladının yapabileceği etkinlikleri desteklemelidir. Onun yapabileceği görevler vermelidir. 
     
            Anne ve babalar mükemmeliyetçi ve baskıcı bir tutum sergilememelidir. Çünkü bu durum, benlik saygısı eksikliğine yol açabilir. Bu kelimenin tanımını yapmak istersek, kişinin kendisini ne kadar değerli bulduğudur demek yanlış olmaz. Bu, tüm insanlar için çok önemli bir gerekliliktir. Bireyin kendisini iyi hissetmesi, yaptığı işlerde başarılı olması bu eksikliğin ortadan kalkması ile sağlanır. Bu eksikliğin giderilmesinde ve gelişmesinde birçok etken olmasına rağmen en önemli ve etkili olan durum kişinin kendi çabasıdır.

Sonuç
     
            Kimliğin oluşum sürecinde aile ve sosyal çevrenin, bireyin kendine verdiği değerin artmasına ve kendisine olan itimada  etkisi bir gerçektir. Birey kendisi ile ilgili doğru ve yanlışı ayırmayı bilerek, doğru seçim yaparak ve bunun için çabalayarak yaşamış olduğu olumsuz deneyimlerini, olumluya çevirip bu eksikliği giderebilir ve bu eksikliğin geliştirilmesindeki en önemli durum de işte bu kilit noktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir