Bebeğin Çocuğun Erken Konuşması İçin Ne Yapmalı

            Bebeğin Çocuğun Erken Konuşması İçin Ne Yapmalı diye bir şey olduğunu sanmıyorum. Her şeyin bir zamanı olduğu gibi konuşmanın da bir zamanı var. Gelişmenin kuralları vardır; mesela gelişim baştan ayağa içten dışa doğrudur… Bu kurallardan biride gelişim birbirini tamamlayan parçalardan oluşur. Yani bir bütündür gelişme. Sırayla olur her şey. Birinin sırası şaşarsa diğerleri de bundan etkilenir.

            Örneğin; bebeğin konuşması: eğer bebek çeşitli sebeplerden dolayı(duyma yetisinde bozukluk, yeterli uyarıcı çevreden uzaklık vs.)dinleme, işitme evresini sağlıklı geçiremez. Yeterli uyaranla karşılaşmaz ise bu ilerde bebeğin konuşmasına yansıyacak ve duyamadığı için doldurulması gereken sözcük haznesi boş kalacağından bebeğin konuşması gecikecektir ya da çok az kelimeyle konuşacaktır(duyduğu kadarını yani.)Gelişmede kritik dönemler vardır. İşitme için kritik dönem bir-bir buçuk yaş aralığıdır.

            Bu dönemde çocuğa ne kadar çok işitsel uyaran verirseniz konuşması o kadar erken ve o kadar çok olacaktır. Konuşmada kritik dönemse(gelişme sırayla dedik ya)hemen işitmenin peşinden gelir. Yani, bir buçuk-iki yaş aralığıdır. Şu anda çevremde konuşma bozukluğu yaşayan üç tane çocuk var. Birisi sekiz yaşında ve bazı harfleri hiç çıkaramazken söylediklerini de her zaman yanında olanlar anlayabiliyor.

            Çocukta buna sebep olan şey bebeklikte geçirdiği, yoğun bakımda kalmasına da sebep olan bronşit hastalığı. Diğer bir çocuk şu anda ilk bahsettiğimden daha kötü durumda, konuşma olarak neredeyse \\\\\\\’anne\\\\\\\’den başka hiçbir şey diyemiyor. Kendisini çoğunlukla ağlayarak, bağırarak ifade ediyor. Bunun yaşı altı. Gözlemlediğim kadarını söylüyorum; sanırım bu çocuğun konuşma bozukluğunun sebebi, sürekli televizyon karşısında olması, kritik döneminde ve şu anda kimseyle konuşma eylemi içerisine girmemiş olması.

             Annelik sadece bebeği dünyaya getirmek değil. Onu en güzel en doğru şekilde yetiştirmek de annenin görevi. Bebeğin gelişim dönemlerini iyi bilip o dönemleri doğru atlatması için bebeğine yardım etmeli. Onu dünyaya hazırlamalı. Eleştiriyorum; kendi rahatı için çocuğu televizyon karşısına atan anneleri, çocuğuyla vakit geçirmeyip onunla iletişime geçmeyen, onu yeterli uyaranla karşılaştırmayan anneleri…
 
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir